En fornøyd leder vil tåle mer av deg!
Hvorfor er det viktig med en fornøyd salgsleder? På et eller annet tidspunkt hender det at du gjør en tabbe – for eksempel at du ikke når et mål, eller rett og slett tar feil beslutning. I slike situasjoner er det nyttig å ha et godt forhold til sin overordnede. En fornøyd leder vil tåle mer av deg! Men når ulykken først skjer, hvordan fronter du det på en god måte?
Når tabben er et faktum
Vi har alle erfart den stramme og litt vonde følelsen av å få vite at vi har tabbet oss ut. Vi fatter raskt at det vi har gjort, eller unnlatt å gjøre, ikke er blitt så altfor godt mottatt.
Meldingen om at feilsteget har blitt oppdaget blir kanskje gitt i en svært direkte tone og med store tydelige bokstaver. Nå står vi der skolerett og må møte konsekvensene.
I slike situasjoner har du to valg: Si imot, eller bite i deg kritikken. Førstnevnte frister sannsynligvis mest, men sistnevnte vil trolig hjelpe deg med å bevare trivselen på arbeidsplassen.
Det hjelper å være ydmyk, samt være snar til å innse at lederen din mest sannsynlig har et poeng. Det er vanskelig å løpe fra virkeligheten og lederen kan trolig trekke fram tall eller konkrete resultater for å rettferdiggjøre den skarpe tonen. I tillegg er det nå engang slik at bedriften du arbeider for har kjøpt dine tjenester, og dermed forventer å få noe i retur.
Her følger noen tips til å takle situasjonen, når du nå likevel står med begge beina godt plantet i salaten:
Prøv å oppfatte budskapet
I en opphetet situasjon kan ordene fort komme til å fly nokså fritt. Unngå derfor å henge deg opp i hvordan ting blir sagt, men heller hva som er poenget.
Etter at lederen din har sagt sin mening, kan du rolig spørre om – og gjerne gjenta – det du oppfatter som hovedbudskapet. Du kan forsikre deg om at du har forstått det lederen din har forsøkt å formidle. Dette skaper en felles forståelse av problemet.
Ta ansvar for hendelsen
Det siste som fungerer i en situasjon hvor du har gjort en feil, er bortforklaringer og ansvarsfraskrivelser. Prøv å kvittere at du innser hva som har skjedd og foreslå konkrete tiltak for hva du vil gjøre for å unngå at dette skal skje igjen.
Innse at lederen er nettopp det – en som leder arbeidet
Salgsledere har en oppgave du ikke har: De har ansvar for å levere ønsket resultat. Deres ansvar på dette området er større enn ditt og andre setter høye forventninger til at de klarer å få jobben gjort.
Takk vedkommende for tilbakemeldingen, bekreft at du har forstått og gi en forsikring om at du vil rette opp i situasjonen med en gang. Det å bevare roen i en slik situasjon viser at du er profesjonell, og at du forstår de forskjellige rollene i salgsorganisasjonen.
Du har kanskje også gjort det lettere for din leder å gi slike ubehagelige beskjeder. Sannsynligheten er stor for at lederen din har gruet seg til din reaksjon, men kan nå gå til kontoret og tenke at «det der taklet Hansen greit!»
Øk salget ditt med 64%
Studier viser at evnen til å tilpasse egen adferd er den største enkeltfaktoren for å øke ditt salg. Lær hvordan i vårt gratis digitale kurs!
5 ting som gjør salgslederen fornøyd
Alle ønsker å være godt likt. Vi ønsker at ting skal fungere og at vi selv kan vokse med oppgavene vi får tildelt. Det er mange grep man kan ta for å bli en medarbeider ledelsen setter pris på.
Vi skal konsentrere oss om fem av de viktigste. Ingen av grepene er spesielt vanskelige, men felles for dem alle er at de er veldig nyttige dersom du tar dem i bruk. Dette vil kunne bedre forholdet til din leder:
1. Bli godt kjent
Først når du vet hvordan din salgsleder fungerer, kan dere samarbeide på en god måte.
Hva liker eller misliker han eller hun? Hvordan vil han eller hun ha sine rapporter utarbeidet? Er han eller hun detaljfokusert, eller foretrekker han eller hun raske, men presise oppsummeringer? Kunnskap om dette vil hjelpe deg med å presentere rett informasjon på rett måte – og din leder vil takke deg for at du ikke sløser med tiden.
Som ansatt fokuserer en mye på sine egne mål og oppgaver. Men hvilke mål har salgslederen? Hva vektlegges når arbeidet ditt skal bedømmes? Hvilke kjerneverdier har lederen din? Bli kjent med tallene, prioriteringene, fristene og annet, slik at du kan hjelpe din leder til å nå deres mål.
2. Informer om potensielle betente situasjoner
Hvis du aner at en kunde er svært amper og misfornøyd med noe du har gjort, eller noe du ikke har fått gjort, vet du ofte på forhånd hvorvidt dette kommer til å eskalere langt over ditt eget hode eller ikke.
Gjør alle en tjeneste. Informer salgslederen om dette så raskt som mulig! Det gjør det mulig for vedkommende å stille forberedt når saken skal håndteres. Det å måtte håndtere betente situasjoner uforberedt ender ofte kun i irritasjon.
3. En salgsleder er ikke din barnevakt
Spar kontaktkvoten din med ledere til ting som virkelig har å gjøre med det som er arbeidsoppgavene dine. Uvesentlige detaljer, ideer og spørsmål kan med fordel drøftes med andre kollegaer hvis mulig. Du vil trolig få de svarene og tilbakemeldingene du trenger for kunne gå videre med oppgavene av dem.
4. Vær engasjert og løsningsorientert
Når du blir tildelt oppgaver av din salgsleder, møt dem med entusiasme. «Jeg tar det med én gang» er en mye bedre reaksjon enn «Jeg skal se hva jeg får gjort». Gå løs på oppgaven med engasjement, det vil smitte over på andre rundt deg. Det vil vise at du også er fornøyd.
I tillegg vil dette gjøre arbeidsdagen langt mer givende enn om du er «lunken» til alle oppgaver du likevel må gjennomføre.
Ditt engasjement vil også vise hvorvidt du er løsningsorientert eller problemorientert. Å være i stand til kjapt å se løsninger til utfordringene som blir presentert, vil bringe raskere resultater enn å hele tiden påpeke feil eller svakheter. Ingen liker en sytekopp!
5. Gjør det du sier, si det du gjør!
Det blir sjeldent godt mottatt når noen har lovet å få ferdig en rapport til fredagens team-møte, men stiller uforberedt ved møtestart og unnskylder seg med at «noe kom i veien».
Dersom rapporten i tillegg er viktig for neste skritt i en beslutningsprosess, kan du regne med at lederen din blir mektig irritert, ettersom det kan bety at viktige avgjørelser må utsettes. Hold derfor alltid det du lover. La det bli ditt varemerke: Du er den som alltid leverer!
Kort oppsummering
En ansatt som tar ansvar for egne handlinger og som tett følger opp sine forpliktelser, blir høyt verdsatt. Når du samarbeider med din salgsleder og hjelper ham eller henne med å lykkes, vil du være verdifull. Ikke bare for din nærmeste leder, men for hele salgsorganisasjonen. Du vil trives bedre i jobben, og ikke minst vil du kunne utvikle dine egne evner. Du vil gjøre gjøre deg selv, dine kollegaer, og ikke minst din salgsleder fornøyd. Det er det vi kaller en vinn-vinn situasjon!
Artikkelen er inspirert av: Seven Ways to Be a Good Employee and Make Your Boss Happy